Eşref Üren Retrospektif Sergi

Eşref Üren


 


İş Sanat Kibele Galerisi, yeni sezonunu Türk resminin renk ve ışık ustası Eşref Üren’in retrospektif sergisi ile açıyor.


Sanatçı Bedri Rahmi Eyüboğlu tarafından “Resmimizin ana direklerinden biri” olarak nitelendirilen alçakgönüllü ve gösterişsiz bir yaşamı tercih eden ressam Eşref Üren, 1897 yılında doğdu, 1920’li yıllarda Sanayi-Nefise Mektebi’nde İbrahim Çallı, Hikmet Onat ve Feyhaman Duran gibi Türk resminin önde gelen isimlerinden eğitim aldı.


Eşref Üren, sanat eğitimini sürdürmek için gittiği Paris’ten döndükten sonra Erzurum ve Sivas’ta çeşitli okullarda 8 yıl öğretmenlik yaptı. Çok erken yıllarda resimlerini sergilemeye başlayan Eşref Üren, 1943’te D Grubu’na katıldı, her yıl açılan Devlet Resim ve Heykel Sergileri’ne devamlı eserlerini veren Eşref Üren, Türkiye’nin yurt dışında tanıtımı için açılan UNESCO Sergisi, Venedik ve Tahran Bienalleri gibi toplu sergilere de davet edildi, eserleri sergilendi. Resimlerinde çoğunlukla Ankara ve çevresinden oluşturduğu kar peyzajlarını, bozkırın akşam saatlerini, bulvarları, baharın renklerini, çiçekleri, Kurtuluş Parkı’nın, Elmadağ’ın, Çiftlik’in pırıltılı görünümlerini işleyen Eşref Üren 1984 yılında Ankara’da vefat etti.

Ödülleri:


• 1942 4. Devlet Resim Heykel Sergisi Üçüncülük Ödülü

• 1945 7. Devlet Resim Heykel Sergisi İkincilik Ödülü

• 1964 25. Devlet Resim Heykel Sergisi Birincilik Ödülü

• 1969 Kültür Bakanlığı, 60. Sanat Yılı Onur Belgesi

• 1981 Atatürk Sanat Armağanı Devlet Sanatçısı Ödülü

• 1981 Kültür Bakanlığı Atatürk’ün 100. Doğum Yılı Başarı Ödülü



Eşref Üren Retrospektif Sergi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder