Galata Mevlevihanesi Müzesi Sema Gösterisi

Sema Töreni


 


Semâ Töreni’nde Hammamizade İsmail Dede Efendi’nin bestesi olan Ferahfeza makamında Ayin-i Şerifi icrâ edilecektir.


(Andaç Arbaş ve Ali Doğan Ergin, 1958 yılında Konya’da başlatılmış olan “Mevlana İhtifalleri” Mevlana Celaleddin Rumi’yi anma törenlerinde 1958 yılından itibaren neyzen olarak hizmette bulunarak bu görevi 1990 yılına kadar sürdürmüşlerdir. Ali Doğan Ergin 1978-1990 yıllarında Konya’da Neyzenbaşı ve Mûtrib Heyeti Başkanı olarak görevi yapmıştır.)


İnsanlık aleminin müstesna değerlerinden biri olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin ve onunla gelişen kültürün yozlaştırılmadan gelecek nesillere ulaştırılmasını kutsal bir görev kabul ederek, titizlikle uygulayan Mevlana Kültür ve Sanat Vakfı, Mevlana Celaleddin Rumi’nin 800 yıldan günümüze akıp gelen manevî kültür potansiyeli içeriğinde güzel ahlâk, iç özgürlük, mutluluk, hoşgörü, aşk ve disiplin olgularını, her dil ve dinden toplumlara aktarmak ve kendisinin çizdiği sevgi, sanat, anlayış ve insanları yakınlaştırma yolunu geliştirmek amacında, Mevlânâ’nın öngördüğü ilâhî birlik, sevgi, akıl ve kültürün yardımı ile insanların iç zenginliğini geliştirmek ve yaşamı güzelleştirmek gayretindedir.


Bu amaçların gerçekleşmesi için 1990 yılında Konya’da Mevlânâ’yı anma haftasında vakfın Musiki Heyeti ile sema töreni gerçekleştirilmiş, T.C.Kültür Bakanlığı’nın İstanbul’da Ayasofya’da düzenlediği konserde vakfın Tasavvuf Musikisi Topluluğu Yunus Emre’nin şiirlerinden bestelenmiş eserleri sunmuştur. Gerçekleştirilen etkinlikler sonucu TURSAB tarafından 1994 yılında Vakıf, Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel eli ile altın plaketle ödüllendirilmiştir.


1996 yılında Alaska’dan başlamak üzere A.B.D.’nin 18 eyaletinde, 1997 yılında Kanada ve A.B.D.nin 14 eyaletinde sema törenleri, sohbet toplantıları ile televizyon ve radyo programları yapılmıştır. İstanbul CCR’de gerçekleştirdiği etkinlikler TRT 2’de yayınlanmış, bu programda ilk defa Diyanet İşleri Başkanı dahil Türkiye’deki bütün dinlerin ruhani liderleri de hazır bulunmuştur.


1997 yılında Lonra’da Kraliyet Ailesi ve özel davetli önünde vakıf sanatçıları gerçekleştirdikleri sema töreni ile büyük beğeni ve ilgi ile izlenmiş, aynı yıl İtalya’da Guisappe Verdi Konser Salonu’nda verdiği konser ile Milanolu’ların hayranlığını kazanmış, Antalya Aspendos Tiyatrosu’nda da ilk defa binlerce yabancı izleyiciye Mevlânâ’nın manevî aleminin esintileri konferans ve sema töreni ile yansıtılmaya çalışılmıştır.



Galata Mevlevihanesi Müzesi Sema Gösterisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder