St. Petersburg Devlet Akademik Balesi- Kuğu Gölü Balesi

 


Kuğu Gölü Balesi Maslak Tim Center Kuğu Gölü Balesi Maslak Tim Center












Rus bale tarihinin en seçkin topluluğu olan Yacobson Balesi, kırk sekiz sanatçı ve ünlü baş solistleriyle, klasikle moderni, yalınlıkla dışavurumu birleştiren eşsiz, yaratıcı bir topluluktur.


1969’da, 20. yüzyılın önde gelen bale ustalarından Leonid Yacobson tarafından kurulan topluluk, Rus bale tarihinin en seçkin guruplarından birisidir.


Operadan ayrı ilk bale topluluğu olarak kurulan Yacobson Balesi, farklı bir bakış açısıyla kullandığı bale tekniği nedeniyle, “Koreografik Minyatürler” ismini aldı. Sürekli yeni teknikleri deneyerek kendini geliştiren topluluk, Debussy’nin müziği eşliğinde, Auguste ve Roden‘in heykellerine adanan gösterileriyle, kısa zamanda bale ustası Yacobson’ın ismini taşıyan bir marka olmayı başardı.


Topluluğun yedi yıl sanat yönetmenliğini yürüten Leonid Yacobson, “Shurale“, “Spartacus“, “The Bedbug” ve “The Land of Miracles” gibi çalışmaları sahneledi. Natalia MakarovaAlla OsipenkoMaya Plisetskaya ve Mikhail Barishnikov gibi ünlü bale yıldızları da onunla birlikte toplulukta çalıştı.


Dahi koreograf ve doğaçlama ustası Yacobson, topluluğu tüm yönleriyle kusursuz bir bale okulu haline getirdi. Ölümünden sonra, 1976’da arkadaşı ve favori dansçısı Askold Makarov topluluğun başına geçti. Bu süreçte, aralarında Georgy Aleksidze, Leonid Lebedev, Ditmar Zeiffert ve Ann Hutchinson’ın da bulunduğu yirmiden fazla koreografla çalışan topluluk, klasik balenin temel prensiplerine dayanan farklı yöntem ve tekniklerle kendini geliştirerek Rusya’nın dışında tüm dünyada da tanınmaya başladı.


Günümüzde Yacobson Balesi, klasik repertuvarını genişletirken, kurucusunun mirası, modern formu da koruyor ve geliştiriyor. 75 dansçıdan oluşan toplulukta usta solo dansçılar da yer alıyor. Güney Afrika, İspanya, İsrail, Yunanistan, Japonya, Almanya, Hollanda ve Amerika Birleşik Devletleri turnelerine çıkmış olan topluluk, “Heritage” ve “Golden Soffit” gibi Rus sahne sanatlarının en önemli ödüllerine de sahip…


Yacobcon Balesi’nin bugünkü sanat yönetmeni Andrian Fadeev, bir yandan “Roden” ve “Bedbug” gibi çalışmalarla Leonid Yacobson’ın mirasının yaşatılmasına, bir yandan da “Kuğu Gölü Balesi“, “Giselle“, “Fındıkkıran” ve “Romeo ve Juliet” gibi klasiklerin kusursuzca sahnelenmesine çok önem veriyor.


2008′den bu yana modern dansın gelişmesi yönünde çalışmalar yapan topluluk, repertuvarlarına eklemek üzere genç ve az bilinen koreografların çalışmalarının yarıştığı “Alternatif” adlı bir de yarışma yapıyor.


Kuğu Gölü Balesi

Kuğu Gölü, ünlü Rus besteci Pyotr Tchaikovsky’nin en ünlü bale eserlerinden biridir. 4 perdeden oluşan senaryosu Rus halk öykülerine dayanır. Şeytani bir büyücünün lanetiyle kuğuya dönüştürülen Prenses Odette’nin hikayesini anlatır. Orijinal prodüksiyonun koreografisi Julius Reisinger’a aittir. Balenin galası “Kuğuların Gölü” ismiyle 4 Mart 1877’de Moskova Bolshoi Theatre’da yapıldı. Farklı versiyonları sahnelenmesine rağmen, birçok topluluk koreografi ve müzik açısından, ilk kez 15 Ocak 1895’te St. Petersburg Mariinsky Theatre’da İmparatorluk Balesi için sahnelenen Marius Petipave Lev Ivanov versiyonunu canlandırdı.


Prens Siegfried ile Prenses Odette’nin aşk hikayesinde aşkın gücü büyüleri yok eder, kötülükler alt edilir ve doğan güneş dünyaya aşk ve mutluluk getirir.










 



St. Petersburg Devlet Akademik Balesi- Kuğu Gölü Balesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder