Aleksandrov Rus Kızılordu Korosu ve Dans Topluluğu

Aleksandrov Rus Kızılordu Korosu ve Dans Topluluğu Aleksandrov Rus Kızılordu Korosu ve Dans Topluluğu


1928 yılında Kızılordu Merkez Evi’nde kurulan, orkestra ve dansçılardan oluşan dünyanın en büyük ordu korosu olma ünvanına sahip ‘’Aleksandrov Red Army Chorus’’ (Rus Kızılordu Korosu) , amatör sanatı geliştirmek, askerlere moral vermek ve ilgilerini kaliteli müziğe çekmek amacı ile 1933 yılına kadar 300′e yakın etkinlik düzenledi.


Topluluğun dans yönetmeliğini deneyimli müzik-sahne gösterileri yönetmeni Pavel İvanoviç İlyin (1881-1953) yaptı. Müzik yönetmeni olarak ise, ünlü besteci ve koro şefi Aleksandr Vasilyeviç Aleksandrov (1883-1946) davet edildi.


Haziran 1946 yılında Berlin konseri sırasında A.V. Aleksandrov’ u aniden yakalayan ölüm konserleri durdurdu. 10 Haziran tarihinde SSCB Hükümeti kararıyla Koro, muhteşem müzisyenin anısına Aleksandrov’ un ismini aldı.


Aleksandr Vasilyeviç’ in vefatından sonra koronun sanat yönetmeni ve baş koro şefi olarak oğlu Boris Aleksandrov atandı. Koronun dünya çapında ünlü olması, herkesin sevgisini kazanması, miliyonlarca Sovyet ve yabancı dinleyicilerin gözünde popüler olmasına yönelik babasının izlediği yolu takip etti. Savaş sonrası yıllarında Boris Aleksandrov başkanlığında Koro 68 kez yurt dışına çıktı ve onlarca devletin seyircileri tarafından coşkun alkışlara laik görüldü.


Boris Aleksandrov önceleri Koronun baş faaliyeti olarak gençlerin vatanseverlik konusunda eğitilmesi ve Sovyet bestecilerin bestelerine saygı duymasını istiyordu, ancak değişen zaman ve koşullarla birlikte koro siyasi yapısından çok ‘’folklorik’’ bir yapıya dönüştü.


Boris Aleksandrov’ un çalıştığı ilk dönemde Koronun repertuarına Sovyet bestecilerin 100 şarkısı, halkşarkıları, Rus ve yabancı klasik şarkıları ve dünya halklarının şarkıları başta olmak üzere 150 yeni şarkı eklendi.Yurtdışı konserleri sırasında Koro dünyanın hemen hemen bütün dillerinde şarkı ve gittikleri ülkelerde o ülkeye ait seçtikleri eserleri de seslendirmektedirler.


1991 yılında Kızıl Ordu Korosu Berlin Duvarı’nın yıkılması üzerine Roger Waters’ın The Wall konserinde savaş karşıtı şarkılarından Bring the Boys Back Home (Çocukları evlerine geri gönderin) adlı şarkısında eşlik ettiler.


Ekim 2003 tarihinde Devlet Kremlin Köşkü sahnesinde 75. yıldönümü kutlaması düzenleleyen Koro , RF Devlet Başkanı V.V. Putin, Moskova ve Rusya Patriği Aleksey II, RF Savunma Bakanı S.B. İvanov, Beyaz Rusya Cumhurbaşkanı A.G. Lukoshenko gibi önemli devlet adamlarının beğenisini kazandı. Aynı sene içinde A.V. Aleksandrov’un bestesiyle Rusya Milli Marşı kaydı gerçekleştirildi.


Kurulduğu günden bu yana 70’ın üzerinde ülkede konser veren topluluk, gittikleri her yerde çok büyük beğeni kazanmıştır. Bunlar arasında en unutulmaz olanı, 2004’te Papa II. Jean Paul’ün daveti üzerinde Vatikan şehrinde verdikleri konserdir.


2005 yılın sonbaharında RF Savunma Bakanı S.B. İvanov, Aleksandrovskiy’ adında restore edilmiş Koronun konser salonunun törenli açılışını düzenledi.





Aleksandrov Rus Kızılordu Korosu ve Dans Topluluğu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder