Wadada Leo Smith Golden Quartet - CRR Caz Şubatı

Wadada Leo Smith Golden Quartet - CRR Caz Şubatı Wadada Leo Smith Golden Quartet – CRR Caz Şubatı


Wadada Leo Smith,trompet
Anthony Davis,piyano
John Lindberg,bas
Pheeroan Ak Laff,davul
Jesse Gilbert,video sanatçısı


Trompet virtüözü Wadada Leo Smith, 40 yılı aşkın bir süredir besteleri ve doğaçlamaları ile yaratıcı çağdaş caz müziğinin en önemli isimlerindendir.Çok sayıda enstrümanı büyük bir ustalıkla çalan Wadada Leo Smith, Golden Quartet ile 5 Şubat’ta CRR Konser Salonu Sahnesi’nde müzikseverlerle buluşuyor.


Golden Quartet, deneysel formlara sahip çalışmalarla, cazın en sade müzikal ifade biçimini, doğu müzik kültürü ile harmanlayarak, usta besteci ve sanatçıların oluşturduğu bir dörtlüdür. Müzik dilinin kompozisyonu, doğaçlaması, ankhrasmation gibi bir dizi uygulama ve araştırma ile ilgili olan sistematik formları sorunsuz bir şekilde geliştiren ve tek bir müzik dili haline getiren multi-enstrumentalist bir quartettir. Quartet, ateşli, patlayıcı ve pozitif enerji dolu doğaçlama gücü ile çok merkezli melodik müzik ritimleri inşaa ediyor. Topluluğun dokusal ve yapısal malzemeleri yaratıcı ve zengin mimariye sahip net bir müzikaliteyi açığa çıkartıyor.


Wadada Leo Smith, “Ten Freedom Summers” (2011) albümü ile MAP Fund Ödülü, FONT(Festival of New Trumpet) Ödülü, Caz Yazarları Derneği ödülü (2005) gibi birçok önemli ödüllere layık görüldü. Islamic World Arts Initiative of Arts International (2004), the Civitela Foundation (2003), the Atlantic Center forthe Arts (2001), the Jurassic Foundation, Chamber Music America New Works Grant (2010), Asian Cultural Council Granteeto Japan (Haziran-Ağustos 1993), Numerous Meetthe Composer Grants (1977’den beri) National Endowment for theArts Music Grants (1972, 1974, 1981)gibi yardım kuruluşlarının üyesi oldu. 1996’da Danimarka 3. Kopenhag Kültürü konferansına sanatçı, bilim adamı ve filozof olarak davet edildi ve Ankhrasmation müzik teorisini ve sistemini sundu. Sanatçı kariyeri boyunca Muhal Richard Abrams, Anthony Braxton, David Murray, Lester Bowie, Richard Davis, Kazutoki Umezu, Kosei Yamamoto gibi ünlü sanatçılarla sahne almıştı.


Wadada Leo Smith, günümüzde Golden Quartet, Silver Orchestra, ve Organic ile çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca kompozisyonları birçok çağdaş müzik toplulukları tarafından sahneleniyor. AACM-Orkestrası, Kronos Quartet, Da CapoOda Oyuncuları, New Century Oyuncuları, San Francisco Çağdaş Müzik Oyuncuları, Chicago Üniversitesi Çağdaş Oda Oyuncuları, S.E.M. Topluluğu, Southwest Oda Müziği, Del Sol String Quartet ve New York Yeni Müzik Topluluğu sanatçının eserlerini seslendiren topluluklardır.


Smith’in multi-topluluk müziği ise 1969’dan beri sahneleniyor. Tablgih” albümüyle, Golden Quartet, 2006’da Klasik İran Müzik Topluluğu ve 2007’ de Süleyman Ergüner Klasik Türk Müziği Topluluğu ile konser vermiştir.


 



Wadada Leo Smith Golden Quartet - CRR Caz Şubatı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder