Budapeşte Festival Orkestrası

Budapeşte Festival Orkestrası Budapeşte Festival Orkestrası


Şef,Ivan Fischer


Solist,Alexander Toradze ( piyano )


Program:


A.BORODIN ( 1833-1887) : Poloveç Dansları( Prens Igor Operası’ndan )


S. PROKOFIEV ( 1891- 1953 ) : 3. Piyano Konçertosu, Do Majör, Op. 26


P.I. ÇAYKOVSKİ ( 1840 – 1893) : 6 Numaralı “Patetik” Senfonisi, Si minör Op. 74

Dünyanın en önde gelen orkestralarından Budapeşte Festival Orkestrası çağımızın en sevilen ve ünlü şeflerinden Ivan Fischer ile İstanbul’da!


Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun 2014 senesi boyunca Yerleşik Orkestrası olan Budapeşte Festival Orkestrası, ilk konserinde Rus bestecilerin çok sevilen dünyaca ünlü yapıtlarına yer veriyor.

Programda seslendirilecek ilk eser olan Borodin’in dört perdelik “Prens Igor Operası”nın ilk perdesinin sonunda yer alan “Poloveç Dansları”, opera repetuvarının tartışmasız en sevilen bölümüdür.

Sergey Prokofiev, hayatı boyunca beş piyano konçertosu yazdı. Bunlardan en popüler olanı ve eleştirmenler tarafından en beğenileni “3. Piyano Konçertosu”dur. Bestecinin lirik, melodik pasajlar ile uyumsuz ses ve armonileri ustalıkla kullandığı, orkestra ile solist arasında kusursuz bir denge gözeten “3. Piyano Konçertosu”nun dünya prömiyeri 1921’de gerçekleştirildi. Budapeşte Festival Orkestra’sının bu konserdeki solisti, Prokofiev’in piyano eserlerinde ulaştığı ustalıkla dikkatleri üzerine çeken Gürcü piyanist Alexander Toradze olacak.

Müzik severlerin gönlünde taht kurmuş “Patetik Senfoni”si Çaykovski’nin altı senfonisi içinde sonuncusudur.Besteci bu ölümsüz eserinin 1893’te Sen Petersburg’da dünya prömiyerini gerçekleştirdikten çok kısa bir süre sonra hayata veda etti. Çaykovski, “Patetik Senfoni”nin bir hikâyesi olduğunu vurgulamış ve “ bu hikâyenin ne olduğu, dinleyenler için tamamen esrarengiz bir öğe olarak var olacak ve dinleyici bu hikâyeyi tahmin etmek için epeyce uğraşacak,” demiştir. Slav kültürünün yarattığı büyük eserlerden olan “Patetik Senfoni”, Ivan Fischer ve Budapeşte Festival Orkestrası’nın yorumu ile CRR dinleyicileri için fantastik bir akşam vaat ediyor.


 


 



Budapeşte Festival Orkestrası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder